17 juni 2023 – Oss

17 juni 2023 – Oss

Team triathlon Oss

Het is een warmte zaterdag halverwege juni. Zo’n 28 graden, weinig wind en vol op zon als we ons opmaken voor de tweede wedstrijd van de 3e divisie in de teamcompetitie. Aan de start hiervan staan vandaag Anton, Senna, Jimmy en Ype, een mooie mix van jong talent en ervaring.

De afstand die vandaag afgelegd moet worden is een achtste triathlon. Dit betekent 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.

Omdat het een avondwedstrijd is (start is om 18.10u) komen we pas eind van de middag aan bij het startterrein. Hier worden de startnummers, stickers en finish tasjes opgehaald. We zoeken een plekje in de schaduw om onze spullen klaar te maken, voordat we de wisselzone in mogen. Startnummer op de band en om de middel, sticker op de fiets, stickers op de helm en spullen voor na de finish in het tasje. De finish is namelijk op een andere plek dan de start. Alle waardevolle spullen geven we mee aan Emma, die ons komt aanmoedigen en zorgt voor het nodige beeldmateriaal van de wedstrijd.

Het is nog een half uur voor de start. Alles is klaargezet in de wisselzone. Fietsen hangen aan de rekken, fietsschoenen zijn bevestigd op de fiets voor een snelle wissel, helm en startnummer liggen op het stuur om snel aan te doen en hardloopschoenen staan klaar om in te springen en weg te rennen. Voor het laatste onderdeel.

Nog wat laatste besprekingen over hoe het precies loopt met de wissels en het is tijd om richting de start te gaan. Nog wat snelle suikers (gelletjes), caffeine en wat zouten naar binnen, we zijn helemaal klaar om te beginnen aan deze intensieve inspanning.

We gaan te water om in te zwemmen richting de zwemstart. Het water is 24,5 graden dus veel te warm voor een wetsuit. We gaan met z’n vieren bij elkaar liggen op de startlijn, zodat we elkaar een beetje kunnen beschermen voor de ‘human washing machine’, zoals een triathlon start ook wel genoemd wordt.

Het startschot gaat; we zijn vertrokken! Eerste 50m volle bak sprinten om uit het gedrag te zwemmen, Ype en Anton slagen hier redelijk in. Zij hebben vrij snel de ruimte om hun slagen te maken. Jimmy en Senna hebben wat pech met de positie en worden hierdoor wat teruggedrongen en opzij geduwd. Eenmaal uit het water dan de tussenstand worden opgemaakt: Ype komt als 5e het water uit, Anton rond plek 10 en Senna en Jimmy vlak na elkaar ongeveer halverwege het veld (plek 30-40).

Het is een lange wisselzone om naar de fiets te rennen. De wissels verlopen soepel en Ype stapt als 3de de fiets op. Even verderop beginnen ook Anton, Senna en Jimmy aan hun fietsgedeelte.

Al snel heeft Ype de nummers 1 en 2 ingehaald en neem hij de koppositie over. Hier is het overzichtelijk en heeft hij alle ruimte om zijn eigen race te rijden. Verderop in het veld zit het allemaal wat compacter bij elkaar en is het bijna onmogelijk om echt lekker in je ritme te komen. Senna en Jimmy hebben hier vooral veel last van. Groepjes die vormen, gevaarlijke inhaalmanoeuvres en bochtige stukken zorgen voor wat frustraties en bijna valpartijen. Halverwege het fietsen moet Ype de koppositie laten aan 2 andere mannen. Hij houd ze wel in zicht, maar de rijden langzaam van hem weg. Nog steeds ligt hij wel op podiumkoers, want de achtervolgende groep is nog niet te zien achter hem.

Aangekomen bij de wissel naar het lopen ligt Ype nog steeds op plek 3, Anton is iets teruggevallen met fietsen naar ongeveer plek 25, Senna heeft zijn plek gehandhaafd halverwege het veld en Jimmy is helaas ook wat teruggevallen door 2 bijna valpartijen.

Nog 1 onderdeel te gaan; het lopen. Ype probeert om jacht te gaan naar plek 2, nummer 1 is al snel uit het zicht vertrokken, maar nummer 2 lijkt steeds iets dichterbij te komen. Tot kilometer 2, daar lijkt hij iets te versnellen en loop hij weer langzaam weg bij Ype. Het is een kwestie van plek 3 verdedigen. Ype ziet dat het gat achter hem vrij groot is, het besef is er: Dit wordt zijn eerste podium plek! In de grote groepen handhaaft Anton zich tijdens het lopen en eindigt op plek 32. Jimmy maakt een opmars met het sterke lopen en eindig op plek 44. Senna loopt solide en finisht uiteindelijk op plek 49. Hele mooie prestaties in zo’n sterk bezette triathlon! Als team eindigen we op plek 9 van de 23 deelnemende teams.

We sluiten de dag af met het aanmoedigen van de andere tvhw’ers die meedoen aan de individuele achtste triathlon. Jeroen die samen met zijn vader tweede wordt bij de Para-triathleten, Loes die op 2 seconden van de winnares als tweede binnen komt en Meine die ook een mooie prestatie neerzet door deze warmte te trotseren!

Een mooie succesvolle dag voor TVHW wordt afgesloten met een pizza’tje en een ritje in de pendelbus terug naar het startterrein. Op naar volgende week in Rotterdam waar Anton, René, Kees en Ype aan de start staan voor een olympische afstand. Dit is 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen