Slow 1/8 triatlon Best – 6 juli 2024

Slow 1/8 triatlon Best – 6 juli 2024

Het was zover! Andrea, José en ik zijn vroeg vertrokken naar Aquabest in Best waar de slow triatlon plaats zou vinden. Het weer was goed, alleen veel wind (windkracht 6) en wat regen tijdens het fietsen. Het parc fermé was bij de Beach Club. Er waren vier sessies: 2 x 1/8 en 2x 1/4 met in elke sessie 150 deelnemers. Een leuke bijkomstigheid was de warming up die werd verzorgd door Olga Commandeur.

Het ‘slow’ betekent geen tijdregistratie en sommigen kiezen ervoor om er een dagje van te maken. Het deelnemersveld bestond uit jong, oud, dik, dun, wetsuit, zwempak of zwembroek of bikini. Alles kan. Erg grappig waren twee dames met bloemetjesbadmutsen! Andrea, José en ik waren natuurlijk wel gedreven om er een uitdaging van te maken.

Het zwemmen; 250 meter heen naar een boei die bij een strandje lag en weer terug. We waren als een van de eersten in het water en van de 150 deelnemers kwam Andrea als tweede uit het water en José en ik zaten bij de eerste 20. Dat zegt wat over het deelnemersveld!

Het fietsen; Ja, windkracht 6 was pittig op de fiets. We hadden het idee dat we heel de weg wind tegen hadden alleen in het bos wind mee! Uiteindelijk 22,5 km per uur gemiddeld gefietst en daar waren ook grind- en bospaden bij, niet zo lekker op de racefiets. Aan het eind hebben heel veel fietsers toch een bordje gemist. Uiteindelijk hebben we 23 km gefietst maar dat maakt dus niet uit bij ‘slow’!

Het hardlopen; De 5 kilometer ging lekker, weer het bos in. Uiteindelijk gemiddeld 6.15 per kilometer gelopen met de laatste kilometer zelfs op 5.20. Tevreden! 

Het was leuk om te doen en we zijn met zijn drieën bij elkaar gebleven. Dat kan dus, want het is ‘slow’. Voor mij was het de eerste ervaring met een soort van triatlon. Maar wat ik zo hoor is dat het bij wedstrijden heel anders gaat. In ieder geval met tijdregistratie en regels om alles in goede banen te leiden. SLOW: het zijn wel de afstanden van triatlon, maar ik zie het meer als een sportieve prestatie dan als een echte 1/8 triatlon. Voor mij geeft het wel voldoende vertrouwen om mee te doen aan een wedstrijd 1/8 en binnen de limiet te blijven!

Addie Streefkerk