Start2Tri met Koen

Start2Tri met Koen

Een aantal jaar lang had ik al in mijn hoofd dat ik een keer een triatlon wilde doen. Hardlopen kon ik wel aardig, fietsen geen probleem, maar open water zwemmen? En hoe combineer je dat allemaal? Dat was de reden dat ik op zoek ging naar tips en tricks. 

YouTube en Triatlon websites zijn goede bronnen om te beginnen. Een jaar eerder had ik al gezien dat er een Start2Tri optie was bij T.V.H.W. In tien weken meer ervaring op doen met de triatlonsport en beter leren zwemmen, leek me wel wat. Helaas paste het destijds niet.

In 2024 kwam het qua planning beter uit en schreef ik me in. Samen met zes andere enthousiaste deelnemers hebben we tien weken lang de verschillende triatlon onderdelen geoefend. Iedereen met zijn eigen doel en ervaring. De een ging voor de eerste keer duursporten, de ander had net de marathon van Rotterdam gelopen.

Vanaf week één viel het op hoe behulpzaam iedereen binnen de vereniging is. Er was altijd materiaal beschikbaar van andere leden om mee te oefenen tijdens het trainen en tips en ervaring werden gevraagd of ongevraagd gedeeld. Iedereen vond het leuk om nieuwe leden te verwelkomen en liet je ook echt welkom voelen.

Tijdens de trainingen is er aandacht voor een goede warming-up techniek en worden er met de groep oefeningen gedaan. Er is bij iedereen individueel aandacht voor verbeterpunten.

Na een aantal weken met slecht weer en het trainen binnen in het zwembad in Strijen was het tijd om het buitenwater te proberen. Weer een heel andere ervaring, zowel qua temperatuur als omstandigheden. Het was goed om dit te oefenen omdat een aantal van ons zich hadden ingeschreven om aan een sprintafstand triatlon (1/8) deel te nemen.

Op 22 mei was het zover! Mee doen aan 1/8 triatlon in Oud-Gastel. Met gezonde wedstrijdspanning die kant op en ene doeltijd in mijn hoofd. De start was met 160 man tegelijk in het water. Hier keek ik het meest tegenop, maar dit hadden we wel geoefend tijdens een Swim-Bike training aan het Haringvliet. Dit hielp me om rustig te blijven en mijn eigen tempo te kiezen. Het water uit, wetsuit uittrekken en wisselen naar de fiets was daardoor gelukkig ook niet de eerste keer. Het fietsen ging zoals verwacht en de overgang naar het lopen was ook in orde. Met een PR op de 5km als afsluiting, dook ik precies onder mijn streeftijd!

Hoe erg we het naar ons zin hebben gehad, kan niet beter worden benadrukt dan te zeggen dat we ons allemaal los van elkaar hebben ingeschreven als vast lid. We hebben ons vanaf dag één welkom gevoeld en altijd geholpen door alle andere leden. Twijfel je om een triatlon te gaan doen of heb je al ervaring maar ben je op zoek naar een leuke vereniging, schrijf je in bij TVHW!

Koen van der Meer