Marathon Spitsbergen: 78 graden Noorderbreedte

Marathon Spitsbergen: 78 graden Noorderbreedte

In de Noordelijke IJszee ligt op 78 graden noorderbreedte een groep eilanden, Spitsbergen. De meeste mensen wonen in het plaatsje Longyearbyen. Tussen de steile bergen vind je hier oa het meest noordelijk gelegen restaurant, school, brouwerij en museum. 

Omringd door spitse bergen en arctische natuur vond op 3 juni ook de meest noordelijke marathon ter wereld op land plaats. Na 11 marathons gelopen te hebben, leek mij dit een fantastische plek voor m’n volgende marathon. Alhoewel m’n echtgenote liever een wat meer tropische bestemming voor ogen had, zijn we afgelopen week samen afgereisd naar het noorden. 

Terwijl de mussen thuis van de warmte van het dak vielen, gingen wij met thermokleding, ski jassen en hardloopschoenen onderweg. Wat een prachtige natuur! Rendieren lopen overal en zodra je het dorpje uitgaat een bord dat waarschuwt voor ijsberen. We hebben een paar mooie excursies gedaan om de omgeving te bekijken.

Op de dag van de marathon was het goed weer. Gevoelstemperatuur rond het vriespunt, maar met een lekker zonnetje. Er deden 125 deelnemers mee aan de volledige marathon. Prima organisatie en doordat het een kleinschalige marathon is, kan je tot een paar minuten voor de start binnen in de sporthal wachten. Wel zo relaxed. De marathon bestaat uit 2 rondes van 21 km. Verhard door asfalt en grindwegen, waarbij de laatste 2 km van de ronde omhoog loopt langs een kolenmijn. 

Ondanks dat ik Lee wel miste bij de start, ging het begin van de marathon lekker. Mijn benen voelden goed en ik werd flink aangemoedigd door de vrijwilligers onderweg (heia heia). De eerste ronde ging snel voorbij. Wind mee was het lekker in de zon. Vervolgens kreeg ik het steeds zwaarder, met name een lang stuk tegenwind was echt afzien. Maar de schitterende omgeving maakte veel goed. Eindtijd 3.37.39 en een mooie marathon rijker. ’s Avonds was er nog een feest met eten en prijsuitreikingen. Om 2400 uur naar het hotel teruggelopen in de felle zon (in deze periode is het 24 uur per dag licht). De marathon ervaring was mooi en de natuur tijdens de excursies was echt prachtig. 

Kees Alblas