Rotterdam 24 & 25 Juni

Rotterdam 24 & 25 Juni

Afgelopen weekend was het toch nog warmer dan de week ervoor bij de triatlon van Oss, maar dat was geen reden voor het TVHW Triatlonteam om op zaterdag 24 juni niet de strijd aan te gaan met de 22 andere teams (totaal 90 triatleten) op een triatlon met de Olympische afstanden: 1500 m zwemmen, 42 km fietsen en 10 km lopen. Bij warme omstandigheden moet je zorgen dat je voldoende gehydrateerd aan de start staat en tijdens de triatlon voldoende drinkt. Op het loopparcours zorgt de organisatie voor voldoende drinkposten en watersproeiers. Zo is het prima te doen. 

De wedstrijdlocatie is bij de Willem-Alexander Roeibaan in Nesselande/Zevenhuizen. Een schitterende plek met een mooie zwemvijver voor 2 ronden van 750 m, fietspaden eromheen in een rondje van ruim 5 km zodat er 8 ronden gefietst moesten worden en tot slot 4 ronden van 2,5 km in de vorm van heen en terug parcours. Voor het aanwezige publiek en supporters ideaal om de atleten veel te zien en aan te moedigen.

Omdat het zo warm was, was ook het water ruim 23 graden en dus is een wetsuit verboden. De teamleden Ype Kerkstra, René van Waardenburg, Kees Alblas en Anton Mol hadden hier gemengde gevoelens bij. Dit is namelijk in het voordeel van de betere zwemmers. Ype bleek de snelste in 24 minuten, Anton in 25 minuten, beide in de top 10.

Na 29 minuten volgde René (41e en Kees had 33 minuten (74e) nodig om naar de fiets te mogen voor het fietsonderdeel. Ook bij het fietsonderdeel liet Ype zien dat hij hard kan trappen, na enkele ronden pakte hij de koppositie en stond die niet meer af, hij vergrootte zelfs zijn voorsprong en na 63 minuten kon hij gaan wisselen voor de loopschoenen.

Ook René staat bekend om zijn sterke fietsonderdeel (66 minuten) en hij wist Anton, die het toch echt flink door reed (71 minuten, 19), in te halen en met minuut voorsprong op positie 18e te gaan lopen. Net als René pakte ook Kees heel veel posities (naar 64e) winst tijdens het fietsen en kon na 70 minuten fietsen beginnen met lopen.

Het lopen was behoorlijk warm, zo rond 12 uur en echt helemaal geen schaduw, eerste deel wind tegen, terug wind mee. Dus goed verdelen en zoveel mogelijk koelen en drinken onderweg. Ype lag dus solide op kop maar hoopte dat de sterke lopers net niet sterk genoeg zouden zijn om hem in te halen. Gelukkig voor Ype en het team hield hij 38 seconden over en genoeg om de laatste meters te genieten van zijn eerste winst in een triatlon. Heel goed en knap gedaan! Zie ook Tri-hard nieuwsbericht: https://teamcompetities.nl/2023/06/spanning-bij-de-mannen-en-vrouwen-in-sportzot-3edivisie-zuid-het-is-echt-een-toegevoegde-waarde-voor-de-triathlonsport/

Nu was het belangrijk dat René, Anton en Kees ook een goede klassering halen, want dat bepaalt de teamuitslag. Anton lukte dat best goed en na een solide looponderdeel finishte hij als 21e, René had het zwaar maar knokte zich naar de 40e positie. En een sterk lopende Kees, die 3 weken geleden bij 30 graden koeler een marathon op Spitsbergen liep, haalde 14 man in en eindigde op de 50e plek.

Hiermee werd het TVHW-team 7 e in de dag uitslag ( https://www.dropbox.com/s/7mppvjpy190tw8i/2023-3eD-zuid-M-uitslag-wed-3-Rotterdam.pdf?dl=0 ) en staat nu in de tussenstand na 3 wedstrijden op een 10 e positie. ( https://www.dropbox.com/s/6mqnp9nd0nnbfac/2023-3eD-zuid-M-stand.pdf?dl=0 )

Uitslagen:

1. Ype Kerkstra 2.12.29

21. Anton Mol 2.25.36

40. René van Waardenburg 2.30.51

50. Kees Alblas 2.33.22

Op zondag 25 juni deed Senna Mol mee aan de Junior Challenge voor de leeftijdscategorie 12-16-jarigen. Totaal 20 jongens en meisjes aan de start voor 250 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen.

Ook nu was het erg warm, maar de verzorging was prima op orde en alle atleten werden na afloop door EHBO gecontroleerd op oververhitting en zo nodig extra gekoeld en verzorgd.

Senna ging vanaf de start lekker mee met een wel heel snelle zwemmer die hij na 50 m moest laten gaan, op zijn eigen tempo klom hij na 4.37 weer op de kant en rende naar zijn fiets. Daar wist hij zo snel te wisselen dat hij de nummer 1 alweer inhaalde en als eerste ging fietsen. Het deel tegen de wind in was pittig maar wind mee haalde hij snelheden ruim boven de 40 km/h. Na 2 ronden van gemiddeld 36 km/h kon hij gaan wisselen en de loopschoenen aantrekken. Dat ging in hoog tempo en zo begon hij aan het lopen, waar hij had gehoopt 4 minuten per km te lopen ging dat door de warmte niet lukken. Met een heel mooi gemiddeld tempo van 4.30 per kilometer liep hij ruim als eerste naar de finish om zo voor de eerste keer een triatlon wedstrijd te winnen. Eindtijd: 36.33.

Zo waren er dus dit weekend 2 winnaars van TVHW te bewonderen in Rotterdam. TOP Prestatie, gefeliciteerd!!

En ook mooi te vermelden: Ype coachte zijn vriendin Emma naar de 3e plaats in haar leeftijdscategorie op de sprint triatlon.